آن چه که باید در مورد سایر محصولات عایق الاستومری بدانید:

پس از معرفی جامع و کامل عایق های الاستومری با عنوان "سیر تا پیاز عایق الاستومری" و بررسی مزایا و معایب این فوم های محبوب، در مطالب قبلی عایق مارکت دو نوع از این مدل فوم ها (عایق الاستومری لوله ای و عایق الاستومری رولی) را به طور کامل بررسی کردیم. 

در این مقاله قصد داریم با سایر محصولات عایق الاستومری بیشتر آشنا شویم پس تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

استفاده از عایق های الاستومری، نوین ترین روش عایق کاری است که برای جایگزینی عایق های سنتی بسیار ایده آل هستند و کاربرد های وسیعی در صنعت و ساخت و ساز دارند.

این فوم ها غیر قابل اشتعال بوده و از سایر ویژگی های آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

پایداری بالا، نفوذ پذیری پایین بخارآب، ضریب هدایت گرمایی خیلی پایین، عدم ایجاد خوردگی در زیر عایق، دوست دار محیط زیست بودن و بسیاری از خصوصیات دیگر که باعث شده اند عایق الاستومری به یکی از پر فروش ترین فوم ها تبدیل شود.

هنگام اجرای عملیات عایق کاری و به جهت نصب عایق های الاستومری بر روی سطوح، از چسب مایع مخصوص و جهت پوشش دهی درز های ایجاد شده بین عایق های نصب شده، از نوار درزگیر های مخصوص عایق الاستومری استفاده میکنند. همچنین برای بریدن عایق الاستومری به ابعاد مورد نظر و سایز های کوچکتر، قیچی یا کاتر مورد استفاده قرار میگیرد.

در ادامه تکمیل روند عایق کاری به چند مورد از محصولات نیاز داریم که در ادامه بیشتر به آن ها می پردازیم.

انواع لوازم مورد نیاز برای عایقکاری:

1. نوار درزگیر

2. چسب عایق

3. رنگ مخصوص عایق

اگر موافق باشید در ابتدا به معرفی مهم ترین و پرکاربردترین محصول جانبی که برای عایق کاری مورد استفاده قرار میگیرد، بپردازیم.

نوار درزگیر:

با توجه به این نکته که استفاده از عایق های الاستومری برای عایق بندی بدنه سخت افزار و تاسیسات از جمله کانال های هوا، لوله های موتور خانه، پکیج ها و... با گسترش روز افزونی روبرو است، نیاز به لوازم جانبی برای کامل کردن مراحل اجرای عایق کاری از موارد بسیار ضروری می باشد، به همین علت در ادامه روند عایق کاری و جهت تکمیل درست این عملیات، یکی از نکات ظریف ومهم که بایستی رعایت شود تا از پرتی حرارت جلوگیری شده و بازدهی عایق الاستومری بالاتر برود، درز بندی سطوح می باشد. 

بنا به ساختار عایق الاستومری که به عنوان کاور روی بدنه بیرونی تجهیزات و تاسیسات به کار می رود، پیشنهاد می شود اجناسی در روند تکمیل عایق کاری استفاده شود که با ساختار عایق استفاده شده، هماهنگی داشته باشد. که در این صورت راندمان کار بسیار ارتقا پیدا می کند.

همان طور که اشاره شد در نقاطی که لبه های عایق الاستومری به هم می رسند، یک درز باریکی در آن ناحیه دیده می شود که باعث افت انرژی و کاهش بازدهی عملیات عایق کاری می شود. و همچنین زیبایی کار عایق را هم تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل برای پوشش این درز ها استفاده از نوار درزگیر اکیدا توصیه می شود.

نوار درزگیر الاستومری از فوم لاستیکی سلول بسته ساخته شده و همانند عایق های الاستومری دارای ساختار سلول بسته و غیر متخلخل می باشد. این نوار ها به صورت خود چسب دار و از جنس خود فوم های الاستومری  می باشند و برای مصرف هر دومدل عایق رولی یا ورقه ای الاستومری و عایق لوله ای الاستومری، جهت پوشاندن فواصل بین فوم ها به کار می روند.

 این نوارها جهت استحکام بخشیدن به عایق و اطمینان از عدم نفوذ گرد و غبار و بخار آب، تقویت اتصال درز عایق ها و جلوگیری از اتلاف انرژی از محل درزها و شکاف ها مورد استفاده قرار می گیرند. نوار درزگیرها دارای پایداری بسیار مناسبی هستند و مقاومت بالایی در برابر کندانس، فقدان حرارت و انتقال صوت دارند.

در ادامه به تعدادی از ویژگی های نوار درزگیر الاستومری اشاره می کنیم:

ویژگی های نوار درزگیر الاستومری:

  • از جمله خصوصیات مثبت نوار درزگیر الاستومری غیر قابل اشتعال بودن آن است.
  • این نوار درزگیر ها در برابر حرارت و برودت مقاومت خوبی دارند.
  • پایداری و استحکام بالای نوار درزگیر الاستومری باعث می شود از هرگونه آسیب یا پارگی در نقاط اتصال عایق، جلوگیری شود.
  • نوار درزگیر ها در برابر رطوبت و بخار آب مقاومت خوبی از خود نشان می دهند و از هرگونه تعرق در بدنه لوله ها و کانال های تاسیسات جلوگیری می کنند و عمر مفید تجهیزات تاسیساتی را بالا برده و مانع از استهلاک زودرس آن ها میشوند.
  • از دیگر مزایای این نوار درزگیر ها که حتما باید به آن اشاره کرد این است که آن ها دوست دار محیط زیست هستند.
  • هنگامی که از نوار درزگیر الاستومری استفاده می شود، قسمت های اتصال عایق ها در ساختار کلی عایق، از هرگونه خوردگی و پارگی محفوظ می ماند. معمولا نوار درزگیر ها به صورت پشت چسب دار هستند اما برای استحکام بیشتر می توان نوار درزگیر الاستومری را به صورت نخ دار یا مسلح نیز استفاده کرد.
  • نوار درزگیر الاستومری در عرض های متنوع و به صورت رولی در بازار عرضه می شوند.


نوار درزگیر الاستومری همانند فوم های الاستومری در انواع مختلفی تولید و عرضه می شود که در ادامه به معرفی تعدادی از مدل های آن می پردازیم.


نوار تیپ درزگیر چسب دار ساده و یا مسلح:

برای تکمیل مراحل اجرای عایق کاری و پوشش درز های عایق در نقاط اتصال، و همچنین جهت کاور کردن درز های فوم های  حرارتی لوله ها، کانال ها و مخازن به منظور جلوگیری از هدر رفت انرژی و گرما از این نوع نوار درزگیر استفاده می شود. این نوار ها معمولا به صورت پشت چسب دار ساده و مسلح عرضه می شوند که مدل مسلح آن خاصیت کششی بیشتر و چسبندگی بالاتری دارد. این نوار معمولا در عرض 5 سانت و طول 10 متر می باشد و در ضخامت های 3 میلیمتر و 5 میلیمتر در بازار به فروش می رسد.

نوار تیپ درزگیر آلومینیومی:

نوار درزگیر آلومینیومی از لایه ای ورقه ای شکل از جنس آلومینیوم که با چسب ترکیب شده ساخته می شود. برای درز بندی سطوح عایق شده با فوم های آلومینیومی و به منظور تکمیل سیستم عایق کاری استفاده می شود و از نفوذ رطوبت و گرد و غبار جلوگیری به عمل می آورد. این مدل از نوار ها معمولا در عرض های 5 و 7 و 10 ساتیمتری و در طول 50 یارد تولید می شوند و می تواند در انواع چسب دار مسلح و یا غیر مسلح در بازار عرضه شود. لازم به ذکر است که نوع آلومینیوم مسلح (نخ دار) این مدل از نوار درزگیرها از کیفیت و دوام بیشتری برخوردار هستند و از افت گرما و هدر رفت انرژی جلوگیری به عمل می آورند.

نوار درزگیر آلومینیومی فایبر:

این نوع از نوار با مقاومت طولی بالا، مسلح به الیاف نایلون می باشد. و همچنین روکش آلومینیوم مسلح به فایبر گلاس بافته شده، از الیاف مرغوب فایبر گلاس است که یک طرف آن توسط ورق نازک آلومینیوم پوشیده شده است و به واسطه این پوشش ضریب توان حرارتی آن بسیار بالا می رود. در محیط هایی که احتیاج به عایقی با مقاومت مکانیکی بالا و انعطاف پذیری قابل قبول دارند و همچنین خطوط لوله و تاسیسات که در معرض حرارت بالا قرار دارند از این روکش استفاده می شود. و جهت درز بندی این عایق کاری از این مدل نوار درزگیر استفاده می شود.

نوار تیپ درزگیر برزنتی:

 این نوع نوار درزگیر جهت پوشاندن درز ها و اتصالات عایق کاری استفاده می شود و در واقع چسب برزنتی عملیات عایق کاری را تکمیل کرده و باعث می شود که از پرتی حرارت و انرژی جلوگیری شود و نصب عایق با اطمینان پایان گیرد. این چسب ها خاصیت ضد آب دارند و قدرت چسبندگی این مدل از نوار ها بسیار زیاد بوده و به طور معمول در صنایع یخچال سازی، لوازم خانگی، بتن ریزی، خودرو سازی و... مورد استفاده قرار می گیرند.

نوار درزگیر برزنتی  به طور متداول در دو رنگ مشکی و طوسی و در عرض های 5 و 7 و 10 سانتیمتری و در حلقه های 25 و 50 یاردی تولید و به بازار عرضه می شود.

نوار پرایمر:

نوار پرایمرها معمولا از جنس (PVC) می باشند و معمولا به صورت خود چسب هستند. همان طور که در مطلب قبلی گفتیم هنگام نصب عایق لوله ای ابتدا باید فوم را برش داده تا امکان نصب عایق فراهم شود. سپس بعد از عملیات نصب عایق، شیار ایجاد شده، معمولا با انواع درزگیر ها (بسته به نوع مورد نیاز) پوشانده می شود. اما برای اینکه مقاومت فیزیکی عایق و نوار تیپ استفاده شده حفظ شود و آن ها تغییر فرم ندهند، از نوار پرایمر به عنوان پوشش محافظ استفاده میشود که بتواند از فوم و نوار درزگیر محافظت کامل داشته باشد. به این صورت که آن ها بر اثر گذر زمان کنده نشده و در مقابل اصابت اجسام سخت پاره نشوند. و همچنین اثر گذاری عوامل جوی و محیطی از قبیل آب و هوای مرطوب و یا گرد و غبار را کاهش داده و عملا بازدهی عایق را به طور چشمگیری افزایش دهد.

تا این قسمت از مطلب سعی داشتیم که نوار درزگیر های الاستومری را به طور مفصل مورد بررسی قرار دهیم و با مزایا و ویژگی آن ها و همچنین انواع مدل های آن به طور کامل آشنا شویم، در ادامه به معرفی سایر لوازم جانبی عایق کاری می پردازیم.

چسب مایع عایق کاری:

به طور متداول چسب مایع جهت چسباندن و اتصال عایق ها و محصولات پلیمری، با فرمولی خاص طراحی و تولید می شود و در برابر کاهش و افزایش دما مقاومت بالایی دارد و همچنین در برابر رطوبت و بخار آب نیز کاملا مطمئن کار کرده و حتی در محیط های غیر سرپوشیده و در معرض برف و باران نیز مشکلی برایش ایجاد نمی شود.

با استفاده از این چسب می توان عایق را بر انواع سطوح صاف و خمیده در کانال های هوا، مخازن و منابع و .. غیره نصب کرد. همچنین از این چسب برای اتصال دو لبه عایق نیز استفاده می شود. لازم به ذکر است در صورتی که هر دو سطح لبه ها در تمامی درزها و اتصالات عایق کاری شده کاملا به چسب آغشته شود و به هم متصل شوند عملیات نصب عایق به بهترین نحو کامل می شود.

چسب مایع مخصوص حرارتی و برودتی، با بازه دمایی منفی 200 تا مثبت 100 درجه سانتی گراد در قوطی های یک و سه کیلویی برای عایق کاری در حوزه تاسیسات استفاده می شود. لازم به توضیح است که جهت دریافت بهترین عمل کرد از فوم ها (خصوصا عایق های الاستومری) و افزایش طول عمر مفید عایق، حتما باید از چسب مخصوص عایق استفاده شود. به این دلیل که استفاده از چسب های متفرقه صنعی (همچون چسب آهن، چسب لاستیک، چسب پاتکس و....) به فوم ها آسیب زده و باعث خوردگی در عایق می شود.

رنگ مخصوص عایق:

از دیگر محصولات جانبی عایق کاری که در ادامه روند عملیات نصب عایق گاها مورد نیاز میشود، رنگ های مخصوص عایق هستند.

این رنگ های پلیمری جهت پوشش سطح عایق تولید می شوند و در رنگ های مختلف اعم از سفید، آبی، قرمز و طوسی در بازار عرضه می شوند. رنگ عایق باعث جلوگیری از تاثیرات منفی اشعه (UV) در اثر تابش نور میگردد و همچنین از استهلاک و پوسیدگی عایق نیز ممانعت به عمل می آورد.

به طور کلی از رنگ عایق بعد از پایان مراحل عایق کاری بر سطح لوله ها و به جهت مشخص کردن لوله های سرد و گرم و همچنین زیبایی بیشتر کار استفاده می شود.


پس از معرفی کامل عایق های الاستومری و بررسی انواع آن و لوازم جانبی عایق  کاری، امیدواریم اطلاعاتی مفید در مورد این فوم ها  و سایر ملزومات آن ها  در اختیار شما گذاشته باشیم.

و در ادامه و انتهای مطلب نگاهی به عایق های صوتی شانه تخم مرغی می کنیم و آن ها را مورد نقد و بررسی قرار می دهیم.

عایق صوتی شانه تخم مرغی:

جهت محدود کردن انتقال صدا از دیوار ها، سقف و کف و... به فضای پیرامون، در مراکز صنعتی و مسکونی می توان از عایق های صوتی بهره برد. این عایق ها به دلیل سطح متخلخل و ساختار سلولی خود، نقش قابل توجهی در کاهش اصوات مزاحم داشته و مانع از ورود سر و صدای ناخواسته به فضای داخل ساختمان می گردند.

فوم های الاستومری به دلیل دارا بودن ماهیت سلول بسته، عایق های ایده آلی هستند. در نتیجه این عایق می تواند انتقال صدا را کاهش دهد و به عنوان عایق صوتی استفاده شود. از سوی دیگر ساختار شانه تخم مرغی ایجاد شده بر روی فوم و سطوح متخلخل روی آن می تواند تا درصد بالایی از بازگشت صدا (ریورب) جلوگیری کرده و میزان انتقال صدا را کاهش دهد.

عایق های الاستومری شانه تخم مرغی بسیار باکیفیت بوده و دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند که در ذیل به آن ها می پردازیم:

1. ضد حریق و نسوز بودن عایق صوتی شانه تخم مرغی

2. کاهش و کنترل صداهای بیس تولید شده توسط اسپیکر و یا هر منبع صدای دیگر

3. روشی مناسب برای جذب صدا در فرکانس های پایین

4. ضد آب بودن این فوم های الاستومری

5. دارای ساختار سلول بسته هستند (جاذب صدای بسیار عالی)

6. قابلیت استفاده در اتاق کنفرانس، استودیو ها، سالن های کنفرانس، فضاهای آموزشی، دیوار مشترک و ......

7. قیمت مناسب و مقرون به صرفه دارند

8. از نظر جذب و شکست صدا عالی هستند.

9. قابلیت جذب صدای بالایی دارند و همچنین لرزش و انعکاس صوت را برطرف می کنند.

10. فوم های الاستومری شانه تخم مرغی به صورت پشت چسب دار هستند.

11. به راحتی نصب می شوند و نمای بسیار زیبایی دارند

12. به راحتی با دیگر اکوستیک پنل ها ترکیب می شوند

13. دارای عمر مفید بسیار بالایی هستند

14. فوم های شانه تخم مرغی انعطاف پذیری فوق العاده بالایی دارند

15. قابل استفاده در دستگاه های ژنراتور و دیزل و .....

با توجه به مزایا و ویژگی های ذکر شده در مورد عایق الاستومری شانه تخم مرغی، از این فوم ها علاوه بر استفاده به عنوان عایق صوتی و اکوستیک در استودیو آمفی تئاتر ها، میتوانند به عنوان عایق صنعتی و عایق صوتی در اتومبیل ها نیز استفاده گردند.

فوم صوتی شانه تخم مرغی در حال حاضر از یکی از جدید ترین متریال های دنیا تهیه می شود و در دو مدل ساده و چسبدار و همچنین سایز های گوناگون موجود می باشد و برای اکوستیک کردن موتور خانه ها، دستگاه ها، پمپ ها و... مورد استفاده قرار می گیرند. فوم شانه تخم مرغی دارای خاصیت جذب بالای صدا بوده و عملکرد خوبی در افت صدا دارد. از این رو در محیط هایی که نیاز به کاهش چشمگیر انعکاس و انتقال صدا می باشد، از این عایق استفاده می شود. 

در ادامه مطالب عایق صوتی باید به این مورد نیز اشاره کرد که علاوه بر عایق صوتی شانه تخم مرغی ( که به اصطلاح فوم صدا گیر نیز نامیده می شوند)، عایق های دو رو صاف نیز در دو مدل ساده و چسبدار موجود بوده که جهت استفاده عایق صوتی برای دیوار های مشترک و سقف ها و کف ها به کار می روند.

عایق های صوتی دو رو صاف بسیار با کیفیت بوده و از آن ها می توان بر روی هر سطح صاف و صیقلی استفاده کرد. و به جهت داشتن یک نمای زیباتر در انتهای کار، بر روی عایق های صوتی نصب شده روی دیوار، یک لایه چوب یا ورق کامپوزیت کار می کنند. این عایق ها بهترین و با کیفیت ترین عایق های صوتی دیوار بوده و دارای مزایا و ویژگی های منحصر به فردی می باشند.


*. بعد از معرفی عایق های الاستومری شانه تخم مرغی و عایق های صوتی دو رو صاف،  تعدادی از موارد مصرف این عایق ها را ذکرمیکنیم:

1. دیوار های مشترک ( مدل دورو صاف )

2. لوله های سرویس بهداشتی و حمام و ... ( مدل دو رو صاف و شانه تخم مرغی )

3. سقف ( مدل دورو صاف )

4. کف ( مدل دورو صاف )

5.. عایق نمودن موتور خانه و پمپ های آب ( مدل شانه تخم مرغی )

6. چاله آسانسور ( مدل شانه تخم مرغی )

* قابل توجه است که نصب این پنل ها بسیار آسان بوده و یک فرد به تنهایی و با استفاده از ابزار راحتی مانند چسب دو طرفه و  میخ پایه بلند می تواند آن را روی دیوار نصب کند. البته ابزار هایی مانند چسب های اسپره ای موجود هستند که معمولا پشت اکوستیک پنل ها زده می شوند و سپس فوم ها روی دیوار نصب می شوند.

امیدواریم از این مطلب نیز مانند سایر مقالات عایق استفاده کرده باشید و در پایان پیشنهاد می کنیم جهت دریافت اطلاعات دقیق در مورد انواع عایق ها و آشنایی با بهترین برند ها و مناسب ترین قیمت ها حتما با کارشناسان عایق مارکت در ارتباط باشید.