عایق الاستومری چیست؟

امروزه صرفه جویی در انرژی امری کاملا مهم و ضروری است که علاوه بر جنبه اقتصادی آن، باعث می شود آسیب کمتری به محیط زیست وارد شود. بهترین و کارآمد ترین روش صرفه جویی انرژی در صنعت، عایق کاری می باشد.

صنعت عایق به عنوان راه حلی مطمئن و مقرون به صرفه، مدت هاست توجه کشورهای پیشرفته را به خود معطوف نموده است. به عنوان مثال تنها در ایالات متحده،  با استفاده از عایق کاری، سالیانه حدود 200 میلیون بشکه نفت در انرژی صرفه جویی می شود. عایق الاستومری از جمله عایق های پر کاربرد در صنعت است که در بسیاری از موارد مختلف قابل استفاده و اجرا است. 

عایق های الاستومری به عنوان محصولی پرطرفدار، جایگزین بسیار مناسبی برای عایق های سنتی هستند. عایق های الاستومری سبک و انعطاف پذیر، از ضریب انتقال حرارت بسیار پایینی برخوردار هستند. استفاده از عایق الاستومری می تواند به میزان قابل توجهی از هزینه های انرژی بکاهد و علاوه بر این عملیات نصب آن به آسانی انجام می شود.

مقاومت بالای این عایق ها در مقابل نفوذ رطوبت و بخار آب، خوردگی، آتش، رشد قارچ و کپک، روغن و مواد شیمیایی از دلایل محبوبیت این عایق در میان خریداران می باشد. لازم به ذکر است که انواع عایق الاستومری هیچ گونه حساسیت پوستی و تنفسی برای نصاب عایق و یا کاربر ایجاد نمی کند و از دیگر مزایای آن می توان به نگهداری و نظافت آسان آن اشاره کرد.


جهت دریافت مشاوره از کارشناسان عایق مارکت با ما تماس بگیرید:

66647618 - 021

عایق های الاستومری به طور پیش ساخته به صورت ساختار سلولی بسته در انواع سایزهای متنوع و ضخامت های مختلف، به صورت رولی و لوله ای تولید و در بازار عرضه می شوند که در مقاله ای جدا به بررسی کامل انواع عایق الاستومری و موارد استفاده از آن ها خواهیم پرداخت. برای آشنایی بیشتر با عایق الاستومری به بررسی تاریخچه این عایق های محبوب می پردازیم.


تاریخچه عایق های الاستومری:

عایق های الاستومری از سال 1950 وارد صنعت شدند و به مرور زمان پیشرفت هایی داشتند که در ادامه به آن می پردازیم. معرفی این نوع از عایق ها و سایر مواد پایه پلیمری به عنوان مهم ترین جابجایی صنعتی از مواد طبیعی نظیر چوب پنبه به مواد سنتتیک و شیمیایی تلقی می شود. 

پس از این جابجایی و پیدایش عایق های الاستومری، استفاده از آن ها به سرعت مورد استقبال عمومی قرار گرفت. یکی از دلایل اولیه این رشد سریع، نیاز به انواع سدهای رطوبتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و بخار آب بود. این عایق ها به اشکال و ابعاد مختلف (رولی، ورقه ای و لوله ای) به راحتی در دسترس همگان قرار گرفت، به همین دلیل استفاده عمومی از عایق الاستومری به خصوص در موارد لوله کشی، کانال کشی و سیستم های تبرید گسترش یافت. 

عایق های الاستومری جایگزین ساده تری برای سایر مواد و مصالح عایق کاری هستند؛ زیرا این قابلیت را دارند که به شکل مطمئنی به انواع سطوح متصل شوند، نصب آن ها راحت و سریع بوده و عملکردشان بر اثر رطوبت یا پارگی های مختصر مختل نمی شود.

به دلیل آگاهی از تاثیر این عایق ها بر افزایش کیفیت هوای داخلی (IAQ)، تقاضا برای عایق الاستومری، طی دو دهه به شدت افزایش یافت. از آن جایی که عایق های الاستومری فاقد فرمالدیید بوده و ترکیبات آلی فرار ( VOC) به مقدار بسیار پایینی در آن ها موجود است، به سرعت مورد تایید طرفداران محیط زیست و کیفیت هوا قرار گرفت.

از مهم‌ترین برندهای عایق الاستومری که در طی چند سال گذشته توانسته‌اند جایگاه خوبی هم در بازار ایران و هم در ذهن مشتریان ایجاد کنند می‌توان به برندهای عایق الاستومری کافلکس (تولید شرکت سانا عایق ایران)، عایق الاستومری پافلکس ترکیه (که به عایق ترک نیز معروف است)، عایق الاستومری میکافلکس (با این که به تازگی وارد بازار کشور شده است، در طول مدت حضورش حرف‌هایی برای گفتن داشته است) و عایق الاستومری وان فلکس اشراه کرد. 


نحوه تولید عایق الاستومری:

عناصر اصلی مورد استفاده در تولید عاق شامل: مخلوط لاستیک مصنوعی، یک عامل فومی کننده شیمیایی، پلی وینیل کلراید (PVC ) و به طور رایج نیتریل بوتادی ان رابر ( NBR) و یا اتیلن پروپلین دی ان مومر (EPDM ) می باشد. این مواد در میکسرهای بزرگ با یکدیگر مخلوط شده و سپس دستگاه اسپرودر، مخلوط حاصل را به شکل خاص مورد نظر (لوله ای یا رولی) درمی آورد.

روش تولید عایق الاستومری

سپس این پروفیل ها را تا دمای مشخصی حرارت می دهند که عامل فومی کننده موجود در این مخلوط، از حالت جامد به حالت گاز تبدیل شود و هزاران حباب کوچک داخل عایق شکل گیرد . وجود این حباب ها در عایق الاستومری باعث می شود که این عایق ، هدایت حرارت را کاهش دهد. سپس عمل سرد کردن عایق انجام می شود. این مرحله بسیار حساس بوده و باید به دقت و آرامی انجام شود تا حباب های تشکیل شده سالم مانده و نترکد و ساختار سلول بسته ماده را حفظ کنند. در نهایت عایق های تولید شده به اندازه های دلخواه بریده شده و آماده بسته بندی و عرضه به بازارمی گردد. عایق الاستومری را می توان در رنج گسترده ای از شکل ها و ضخامت های مختلف ، تولید و استفاده کرد.


پیشرفت های اخیر صنعت عایق الاستومری:

در طول سال ها، صنعت عایق پیشرفت زیادی داشته و باعث شده که کاربرد های عایق الاستومری به طور ویژه ای ارتقاء یابد. این ارتقا در کاربرد، عایق الاستومری را برای مصارف خاص و سفارشی آماده کرده است.

در ادامه به چند نمونه از پیشرفت های عایق اشاره می کنیم.

  1. عایق الاستومری بدون هالوژن جهت استفاده برای فولاد ضد زنگ در دمای بالا ( بالاتر از 250 درجه فارنهایت)
  2. عایق های الاستومری پایدار، قابل استفاده در دمای بالاتر از 300 درجه فارنهایت.
  3. امکان تولید رنگ های مختلف عایق، ازجمله سفید (این فناوری باعث می شود که وقت و هزینه رنگ زدن مجدد عایق به طور قابل ملاحظه ای کاهش یابد)
  4. تولید محصولات پوشش دار (جهت مقاوم سازی بیشتر عایق ها برای استفاده در فضاهای غیر سرپوشیده).

نکاتی مهم در مورد عایق های الاستومری:

برای اینکه به آشنایی بیشتر و جامع تری در رابطه با عایق الاستومری برسیم در این بخش به بیان نکات و توضیحاتی مفید در مورد این عایق ها پرداختیم.

عایق های الاستومری که از آن به عنوان عایق های الاستومریک یا فوم الاستومریک نیز نام برده می شود، می توانند به عنوان عایق صوتی نیز مورد استفاده قرار گیرند. به طوری که عایقی به ضخامت 2 سانتیمتر می تواند شدت صوت را تا 35 دسی بل کاهش دهد و عملا به عنوان یک عایق صوتی ایفای نقش کند. این نوع از عایق در هنگام حریق شعله ور نشده و گاز های سمی متصاعد نمی نماید و به همین دلیل هیچ گونه آسیب رسانی برای لایه ازن ندارد.

علاوه بر این، عایق الاستومری غیر رشته ای و غیر متخلخل بوده که باعث پایداری بیشتر عایق هنگام نصب میشود و در برابر پارگی مقاوم می باشد. در محل های سرپوشیده و داخلی عایق الاستومری را می توان بدون هیچ پوششی نصب و استفاده نمود، ولی در محل های غیر سرپوشیده و فضای باز معمولا عایق را با لایه ای از آلومینیوم در ضخامت های گوناگون پوشش می دهند. علت روکش دار کردن عایق این است که آن را در برابر ضربه و عوامل فرسایشی جوی و محیطی محافظت کرده و به افزایش طول عمر عایق کمک کند.


مزایای عایق الاستومری:

در این قسمت از مطلب قصد داریم شما را  با تعدادی از مزایای عایق الاستومری آشنا کنیم، پس در ادامه نیز ما را همراهی کنید.

طراحی و اجرای سیستم عایق کاری از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر دوام و طول عمر عایق است. یک سیستم عایق کاری که به درستی طراحی و اجرا شده باشد، دارای مزایای آنی و طولانی مدت است. عایق کاری از افراد، تجهیزات و سیستم های شما محافظت کرده و هزینه ها را تا حد چشم گیری کاهش می دهد. اصلی ترین و مهم ترین هدف استفاده از عایق الاستومری، جلوگیری از انتقال گرما و سرما از محیط به محل یا شی عایق کاری شده است. به همین دلیل یکی از مهم ترین ویژگی های عایق های الاستومری، نارسایی حرارت می باشد. به طور کلی، مزایای عایق الاستومری عبارتند از: 

  • مقاومت در برابر اثرات مخرب در مدت طولانی
  • استحکام فیزیکی بالای عایق
  • استحکام در برابر فشردگی
  • پایداری مکانیکی
  • ایمنی بالای عایق های الاستومری
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • مقاومت در برابر نفوذ آب و  رطوبت و جذب آب
  • مقاومت بالا در برابر حشرات موذی و گیاهان قارچی
  • مقاوم بودن عایق الاستومری در آتش سوزی ها
  • نگهداری و حفظ سرما و گرما
  • جلوگیری از انتقال صدا
  • عاری از گرد و غبار و الیاف
  • ایجاد ظاهر بهتر
  • حد اکثر بازگشت سرمایه ( از طریق کاهش هزینه های انرژی )

حالا که با عایق الاستومری و کارکرد و مزایای آن آشنا شدیم، مرحله بعد مقایسه این نوع از عایق ها با عایق سنتی است، پس در ادامه با ما همراه باشید.

مقایسه عایق الاستومری و عایق پشم شیشه:

به طور کلی عایق های الاستومری به دلیل ساختار سلول بسته، مقاومت بالایی در برابر رطوبت، بخارآب، آلودگی و گرد و خاک دارند. اما عایق های سنتی و به خصوص عایق پشم شیشه، به دلیل ساختار فیبریدی و متخلخل خود، در مقابل رطوبت و نفوذ بخار آب مقاومت پایینی داشته و با نفوذ رطوبت به داخل عایق، از مقاومت حرارتی آن کاسته می شود.

مقایسه عایق الاستومری با عایق پشم شیشه

به دلیل عدم مقاومت عایق های پشم شیشه در مقابل رطوبت و بخار، در صورت نصب آن ها در فضای باز، استفاده از پوشش های ضد رطوبت و فویل های آلومینیومی اجباری است. همچنین عایق الاستومری از نظر عوارض زیست محیطی، بدون تولید ذرات گرد و غبار و بدون عوارض است، در صورتی که تماس مستقیم پشم شیشه برای چشم و سیستم تنفسی ایجاد مشکل خواهد کرد. به همین دلیل توصیه اکید می شود که کارگران و عایق کاران هنگام کار با پشم شیشه از ماسک و لباس محافظ استفاده کنند.

عایق های الاستومری مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند، در صورتی که عایق پشم شیشه به سرعت دچار خوردگی می شود. همچنین نصب عایق الاستومری به دلیل استفاده از خود بست، بسیار راحت و آسان بوده و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود و برای محیط هایی که فضای کاری زیادی ندارند ، بسیار مناسب می باشد. در صورتی که نصب عایق های پشم شیشه به صورت چند مرحله ای بوده و بسیار سخت و زمان بر است.

از دیگر نقاط ضعف عایق های سنتی می توان به این مورد اشاره کرد که عایق های پشم شیشه ضریب انتقال حرارتی بالایی داشته که با افزایش دما بیشتر هم می شود و از مقاومت حرارتی آن کاسته می شود، ولی بر عکس، عایق های الاستومری ضریب انتقال حرارتی بسیار پایینی دارند. علاوه بر این، عمر مفید بالای عایق الاستومری از دیگر مزایای این عایق نسبت به عایق پشم شیشه به شمار می رود.

عایق های الاستومری در مقابل انتشار بخارآب بسیار مقاوم می باشند تا حدی که جذب رطوبت این عایق ها در دوره زمانی یک ماهه نهایتا ده درصد وزن آن ها می باشد که در مقایسه با عایق های سنتی از قبیل پشم شیشه و پشم سنگ، جذب رطوبت 1000 برابر کمتری دارند.

البته در برابر تمام این مزایا، قیمت عایق های الاستومری در مقایسه با عایق های سنتی و به خصوص عایق پشم شیشه تا حدودی بالاست اما مزایا و ویژگی های منحصر به فرد این عایق، قیمت بالای آن را توجیه می کند. به ویژه اینکه، در طولانی مدت با احتساب طول عمر مفید این دو نوع عایق، کاملا متوجه مقرون به صرفه بودن عایق های الاستومری خواهید شد.


کاربرد عایق الاستومری:

عایق الاستومری یک محصول دانش بنیان و جایگزین ایزوگام و قیرگونی است که برای آب بندی کلیه سطوح تر، قابل استفاده می باشد. این عایق ها برپایه پلی اورتان بوده که برای آب بندی، بام سبز ( رووف گاردن)، باکس های گل (فلاور باکس)، سرویس های بهداشتی، بالکن و تراس، استخر، دیوارهای باران گیر، چاله آسانسور و همچنین رفع نم و رطوبت پارکینگ ها، زیرزمین و انباری ها به کار می روند.

عایق الاستومری بسیار انعطاف پذیر بوده و محافظ مطمئنی در برابر چگالش، کپک و قارچ و اشعه ماوراء بنفش و ... در پروژه های مسکونی و تجاری می باشد. این نوع عایق، بسیار ایده آل برای عایق کاری سیستم های لوله کشی مکانیکی به شمار می رود و قابلیت کنترل چگالش و هدر رفت انرژی بسیار خوبی دارد. 

در حوزه صنایع مختلف نیز، عایق الاستومری طیف وسیعی از کاربرد را دارد. از جمله موارد استفاده از این نوع عایق در صنعت، می توان به سیستم های تهویه مطبوع، تبرید، گرمایش، لوله کشی، مخازن و منابع و کانال های هوا اشاره کرد. همچنین از عایق های الاستومری ساده میتوان در کانال کشی تهویه، خطوط انتقال سیالات و گازها، کانال ها، تجهیزات، سقف های کاذب و دیوار ها و خطوط لوله سرد و گرم اشاره کرد. این عایق ها باعث ایجاد کاهش چشمگیری در اتلاف حرارت سیستم های تهویه مطبوع و سایر موارد ذکر شده می شوند و به همین علت مورد استقبال فراوان مجریان و عایق کاران قرار گرفته اند. عایق الاستومری دارای مقاومت حرارتی و برودتی بسیار بالا معادل +95 درجه الی _200 می باشد و همین مقاومت بالا باعث شده  این نوع عایق از تولید و فروش بسیار بالایی نسبت به سایر عایق ها برخوردار  باشد. 

امیدواریم که با خواندن این مطلب به طور کلی با عایق های الاستومری و نحوه کارکرد آن آشنا شده باشید. در صورت نیاز به اطلاعات فنی دقیق تر و آگاهی از مناسب ترین قیمت ها و با کیفیت ترین برندهای عایق، حتما با کارشناسان عایق مارکت در ارتباط باشید.